KAMPANJA ‘MISLI NA ZDRAVLJE, MISLI NA FARMACIJU’

Podignimo svijest javnosti o farmaceutima kao zdravstvenim profesionalcima

Farmaceuti su ključni akteri u pružanju primarne zdravstvene zaštite, no često se njihov doprinos podcjenjuje. Svjesni ovog problema, Međunarodna farmaceutska federacija (FIP) pokrenula je globalnu kampanju kako bi istaknula ulogu farmaceuta u očuvanju zdravlja zajednice.

Kampanja “Misli na zdravlje, misli na farmaciju” ima za cilj promijeniti percepciju farmaceuta kao isključivo komercijalnih preduzetnika te ih predstaviti kao nezamjenjive zdravstvene profesionalce. Farmaceuti ne samo da izdaju lijekove, već pružaju i širok spektar zdravstvenih usluga i savjeta, što ih čini najdostupnijim, profesionalnim i pouzdanim pružaocima primarne zdravstvene zaštite.

Kampanja se bavi i potrebom univerzalnog priznanja farmaceutskog identiteta i uloge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Cilj je osigurati da farmaceuti budu prepoznati kao ključni sudionici u ostvarivanju univerzalne zdravstvene pokrivenosti te da njihova uloga bude istaknuta u političkim odlukama i javnom mišljenju.

Šest glavnih poruka kampanje:

  • Farmaceuti su zdravstveni profesionalci.
  • Farmaceuti su najpristupačniji pružaoci primarne zdravstvene zaštite.
  • Farmaceuti pružaju širok raspon zdravstvenih usluga.
  • Postoji veliko javno povjerenje u farmaceute.
  • Farmaceutska profesija dokazala je svoju vrijednost zdravstvenim sistemima tokom pandemije COVID-19 i nastavlja to činiti.
  • Neke su vlade već napravile promjene kako bi olakšale širenje farmaceutskih usluga i bolji pristup zdravlju, a druge bi to trebale učiniti takođe.

Farmaceutska komora Crne Gore u vezi ovog projekta FIP-a aktivnostima podržava sve poruke koje naglašavaju važnost farmaceutske struke u očuvanju zdravlja i dobrobiti svih zajednica širom svijeta.

Misli na zdravlje, misli na farmaciju!